top of page
Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου
Ο Δεύτερος Αποικισμός
Ο Δεύτερος Αποικισμός (8ος-6ος αι. π.Χ.) διαφέρει από τον α' αποικισμό.
2
Η ίδρυση αποικιών την αρχαϊκή εποχή ήταν επιχείρηση οργανωμένη εξ ολοκλήρου από τη μητέρα-πόλη (μητρόπολη). Οι αποικίες, ωστόσο ήταν νέες πόλεις-κράτη, αυτόνομες και αυτάρκεις. Οι δεσμοί τους με τις μητέρες-πόλεις ήταν χαλαροί, σε μερικές περιπτώσεις ανύπαρκτοι, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις οι σχέσεις ήταν εχθρικές.
3: Αίτια
α) στενοχωρία
β) έλλειψη πρώτων υλών
γ) αναζήτηση νέων αγορών για την πώληση αγαθών
δ) εσωτερικές πολιτικές κρίσεις
ε) οι γνώσεις που διέθεταν για τους θαλάσσιους δρόμους και τις περιοχές εγκατάστασης
στ) ο ριψοκίνδυνος χαρακτήρας των Ελλήνων
4
οι Έλληνες εξαπλώθηκαν στη Μεσόγειο και τον Εύξεινο Πόντο
είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και την πολιτιστική εξέλιξη αυτής της περιόδου.
5
α) πολιτισμός
Όλα τα στοιχεία που καθορίζουν τον ελληνικό πολιτισμό, οι Έλληνες τα μετέφεραν στις νέες τους πατρίδες.
Στις επαφές με τους γηγενείς πληθυσμούς έδωσαν πολιτιστικά στοιχεία και πήραν. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η διάδοση της γραφής; το χαλκηδικό αλφάβητο, μια μορφή του ελληνικού αλφαβήτου, διαδόθηκε από τους Χαλκιδείς αποίκους στους ιταλικούς λαούς και έγινε στη συνέχεια το πρότυπο διαμόρφωσης του λατινικού.
β) οικονομία
ανάπτυξη του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας. Το εμπόριο δεν περιορίστηκε στην ανταλλαγή αγαθών, έγινε και κοπή και χρήση νομίσματος. Το νόμισμα γίνεται τώρα το κύριο μέσο συναλλαγής.
γ) κοινωνία-πολιτική
Οι οικονομικές μεταβολές είχαν συνέπειες στην κοινωνία των πόλεων-κρατών. Νέα κατηγορία πολιτών, αυτοί που πλούτισαν, διεκδίκησε μερίδιο στην άσκηση της εξουσίας. Έτσι, η αριστοκρατικά οργανωμένη κοινωνία πέρασε κρίση. Η δουλεία, τέλος, αναπτύχθηκε λόγω της ανάγκης για περισσότερα και φθηνότερα χέρια. Για πρώτη φορά αυτή την εποχή χρησιμοποιήθηκαν δούλοι αργυρώνητοι, δηλαδή αγορασμένοι, ως παράγοντας οικονομικής ανάπυξης.
bottom of page